Gå till innehåll

Unga svenska värnpliktiga ska dö för Nato: “Det krävs för att vi ska vara trovärdiga”

Foto: Getty Images

Försvarsberedningens rapport “Allvarstid” beskriver hur Sverige befinner sig i ett försämrat säkerhetsläge, och att risken för att landet dras in i ett krig har ökat. Därför är nu riksdagens samtliga partier överens om att värnpliktiga unga svenskar ska kunna skickas för att dö i strid för till exempel Turkiet, rapporterar Dagens Nyheter.

Beskedet som politikerna nu lämnar går emot vad Försvarsmakten själv meddelat värnpliktiga, där man förra året försäkrade att inga värnpliktiga skulle ingå i Sveriges krigsplaceringar utomlands, för att stilla en utbredd oro som fanns bland värnpliktiga att så skulle bli fallet. Istället avsåg Försvarsmakten då att det endast var Sveriges yrkesförbund som skulle offras.

“Vårt försvar bygger till en väsentlig andel på värnpliktiga. Ska vi vara trovärdiga som Natomedlem i att också kunna bistå andra då måste vi ju kunna bistå med det vi har. Även Finland, Norge och Estland använder sig av värnpliktiga”, säger Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M) till DN.

Av rapporten framgår det att varken Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, de partier som är minst okritiska till Nato, meddelar några avvikande uppfattningar i frågan.

Se också: Nato vill ha 5 000 svenska soldater

Se också: Svenskars stöd för Nato ökar – "Det visar att svenska folket är självtänkande"

Senaste från Nyhetsbyrån