Gå till innehåll

Upprört i Finland efter att minister påpekat “befolkningsförändringar”

Mari Rantanen t.h. Foto: Getty Images/Iltalehti

Den finska inrikesministern Mari Rantanen har i flera skrivelser på bland annat Twitter påpekat att Finlands och västvärldens demografi förändras av massinvandringen. Detta får vissa element inom det finska politiska och mediala livet att reagera kraftigt, och många menar nu att Mari Rantanen, som tillhör det nationalistiska partiet Sannfinländarna, sysslar med så kallade högerextrema konspirationsteorier, skriver Yle.

“Det demografiska trycket på Europa och den demografiska förändring som statistiken visar är ett faktum. Vi måste kunna tala om invandringens konsekvenser i detta avseende utan stigmatisering”, skriver Rantanen på Twitter efter uppmärksammandet av hur hon diskuterar den demografiska frågan i Finland.
“Under valrörelsen föreslogs det på allvar att Finland skulle ta emot 1.4 miljoner invandrare. Sannfinländarna stod för en strikt linje och vann ett starkt mandat från finnarna” fortsätter hon i ett uppföljande inlägg.

Enligt Yle ska Rantanen ha skrivit om de så kallade befolkningsförändringarna så tidigt som i februari 2021. Då kommenterade hon på en nyhetsartikel om den snabba befolkningstillväxten i Afrika, och skrev “På det här sättet kommer Europa att vara en del av Afrika innan århundradets slut, om inte politiken förändras. Men vissa kanske verkligen vill det”.

Statsminister Petteri Orpo från Samlingspartiet har uppgett för Yle att han har för avsikt att granska sin regeringskollegas uttalanden närmare, för att se vad för konsekvenser hennes språkbruk kan få. Han säger att inga “flirtar med extremism, nazism eller antisemitism” tolereras om man ska vara minister under hans regering.

Svenska folkpartiet i Finlands ordförande Anna-Maja Henriksson kommenterar i sin tur Mari Rantanens observationer med visst oförstånd.
“Det låter som en drastisk idé. Det är en helt främmande tanke för mig”, säger hon om idén att befolkningen i Finland och i Europa kan komma att förändras av massinvandringen.

Senaste från Nyhetsbyrån