Gå till innehåll

Vänstern kräver omröstning om Jomshofs framtid

Ardalan Shekarabi (S) och Rasmus Ling (MP) vid presskonferensen t.v. Richard Jomshof (SD) t.h. Foto: Socialdemokraterna/Riks

S, V, MP, och C vill se en omröstning om huruvida Richard Jomshof (SD) ska få sitta kvar som ordförande för justitieutskottet, meddelar de på en pressträff där partiernas ledamöter i utskottet medverkar. Bakgrunden är att Jomshof varit kritisk till islam i ett antal inlägg på X, före detta Twitter. Jomshofs kritik har sedermera snappats upp av media i den muslimska världen och bidragit till att stärka Sverigefientliga stämningar.

– Richard Jomshof använder sin position som ordförande i riksdagens justitieutskott, till att genom spridningen av hatiska budskap, skada Sverige, och Sveriges internationella intressen, säger Ardalan Shekarabi (S), på pressträffen.

– Kampen mot rasismen i alla dess former måste föras på många olika plan. Det är akut när vi ser situationen i Sverige av idag. Inte minst uppenbart är det att hot, hat, och hets mot muslimer måste bemötas, säger Gudrun Nordborg (V).

– Eftersom Ulf Kristersson som statsminister inte hanterar situationen så kommer vi att agera. På nästa sammanträde med justitieutskottet kommer vi att kräva en omröstning om Jomshofs ställning som ordförande, fortsätter hon. Oppositionen säger att de hoppas att även ledamöter från regeringspartierna kommer vilja avsätta Jomshof.

Oppositionspartierna anser att Jomshof är i allmänhet “negativt inställd” till invandring och invandrare, och menar att hans åsikter inte har dämpats sedan han tillträdde som ordförande i justitieutskottet.
– Att han, med den historiska bakgrunden, ska leda ett av de tyngsta utskotten i riksdagen är helt orimligt, avslutar Gudrun Nordborg (V).

De avfärdar också att statsministern inte kan utöva rättfärdigt inflytande över vem som leder riksdagsutskotten, trots att regeringen formellt sett är underställd riksdagen.

Mötet i fråga där Jomshof ska utsättas för omröstningen äger rum på torsdagen den 31 augusti.

Se också: Jomshof om avgångskravet: Socialdemokraterna är emot åsiktsfrihet

Senaste från Nyhetsbyrån