Världshälsoorganisationen, WHO, intar nu en ovetenskaplig och dogmatisk syn på tobak, som den kommer förespråka på ett internationellt toppmöte om världshälsa senare i år. Detta varnar åtminstone den konservativa brittiska parlamentsledamoten David Jones för i en debattartikel i brittiska Express.
2003 antogs WHO:s konvention om tobakskontroll, som hade för avsikt att bekämpa världshälsoproblem kopplade till tobaksbruk. Däremot var den antagna skrivelsen kritisk även till icke-brinnande tobaksprodukter, påpekar Jones, där alltså även svenskt snus ingår. Politikern menar att en global institution som WHO istället borde använda sin makt för att förespråka mindre dödliga alternativ till cigaretter, den så kallade principen om skademinimering, istället för att slå hårt mot tobaksprodukter i allmänhet.
“Två decennier senare röker fortfarande mer än en miljard människor världen över, och rökning förblir den ledande orsaken i världen bakom förebyggbara sjukdomar och dödsfall. Enkelt uttryckt: WHO:s en-storlek-passar-alla-metod har inte lyckats”, skriver Jones. Han menar att WHO ignorerar den vetenskapliga evidensen för hur man bäst minskar sjukdomar och dödsfall, och istället driver en ideologisk kamp mot tobak.
Det internationella världshälsotoppmötet COP10 kommer äga rum i november i år och hålls i Panama, ett land som, trots att det sedan nyligen har några av världens strängaste tobakslagar, har en ökänt stor svart cigarettmarknad, enligt OCCRP.
Se också: Kriminella nätverk tar över cigarettförsäljningen i EU
Se också: FHM struntar i regeringen – fortsätter påstå snusning lika farligt som rökning
WHO under mycket kritik
FN:s världshälsoorganisation har fått mycket kritik under den senaste tiden, och har även på andra grunder än i tobaksfrågan anklagats för att vara ideologiskt snarare än vetenskapligt styrd.
WHO har fått stark kritik för att nyligen ha gett toppositioner inom organisationen till Nordkorea, och anklagas för att springa Kinas och andra covid-totalitära staters ärenden, inte minst i samband med den så kallade pandemin. FN-organet gav förra året en utmärkelse till Turkmenistan för landets bekämpning av covid-19, där invånare fick fängelsestraff om de vägrade vaccinera sig. Samtidigt påstod den turkmeniska regimen att landet lidit noll dödsfall från sjukdomen.
Vetenskapsmän sågade även nyligen WHO:s beslut att klassificera det artificiella sötningsmedlet aspartam, som återfinns bland annat i så kallade sockerfria läsker och juicer, som ‘möjligen cancerframkallande’. Bedömningen gjordes av WHO:s cancerforskningsinstitut IARC, som kopplade aspartam till förekomsten av en viss sorts levercancer. Samtidigt motsades cancervarningen av WHO:s expertkommitté på mattillsatser JECFA, som inte ställde sig bakom utlåtandet. Även myndigheter i länder som USA och Kanada ifrågasatte WHO:s slutsats om aspartam, rapporterar EU Reporter.