Gå till innehåll

Ambassadpersonal: Stoppa koranbränningar

Bilder från shiamuslimska demonstrationer mot svensk yttrandefrihet. Foto: SVT

Svensk ambassadpersonal i muslimska länder kräver nu att regeringen stoppar islamkritiska demonstrationer där koranen hånas. Detta efter ett antal attacker mot Sveriges ambassad i Irak, och nu senast i Libanon, som följd av att svensk yttrandefrihet tillåter angrepp på koranen. Detta rapporterar SVT.

– De skulle kanske inte se ett förbud, men att Sverige blev hårdare i hur man godkänner koranbränningar. De tycker nog att det är lite slappt, säger Karina Åbom-Engberg, ordförande för ST, som organiserar personal på Sveriges utrikesbeskickningar. Hon uppger att det kan uppstå hotbilder mot svensk ambassadpersonal i muslimska länder, om allmänheten får reda på var de jobbar.

Hon påstår dock att Sveriges ambassadarbetarkår förstår att man inte kan ändra på grundlagen hur som helst.

Sveriges irakiska ambassad i Bagdad utsattes för angrepp av upprörda muslimska folkmassor först i juni, och sedan en gång till i juli, när den sattes i brand. Natten till torsdagen kastades en brandbomb mot den svenska ambassaden i Libanons huvudstad Beirut, rapporterar Expressen. Attentatet ledde dock inte till några skador på byggnaden.

Ingen person har hittills skadats i samband med muslimska attacker mot svenska ambassader.

Se också: Nima Gholam Ali Pour (SD): “Det finns för många muslimer i Sverige” – Sågar debatten om yttrandefrihet

Se också: Varningen: Muslimer kommer ställa fler krav om koranbränningar förbjuds

Senaste från Nyhetsbyrån