Gå till innehåll
EU

Anna Maria Corazza Bildt byter till L: “Utvecklingen går i fel riktning”

Anna Maria Corazza Bildt (L). Foto: Moderaterna

“I flera europeiska länder går utvecklingen i fel riktning, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter begränsas”, skriver före detta statsminister Carl Bildt (M):s hustru Anna Maria Corazza Bildt i en debattartikel i Expressen. Nu meddelar hon att hon tänker kandidera till Europaparlamentet för federalistiska Liberalerna, och radar upp praktiskt taget varenda vänsterliberala sakfråga under solen som skälet till varför.

Bland annat menar Corazza Bildt att kampen mellan så kallade demokratiska och så kallade auktoritära stater kräver att man stärker det så kallade Europasamarbetet, och att det därför krävs mer EU-centralism. Enligt henne är Liberalerna det parti som bäst reflekterar ambitionen att minska nationalstaternas självbestämmande.

I enlighet med detta skriver hon att hon tänker stå upp emot nationalistiska ledare som Marine Le Pen, Matteo Salvini, och Viktor Orbán, som hon menar måste “ställas till svars”.
“Jag känner mig hemma i den europeiska liberala rörelsen”, skriver hon, och beskriver sig själv som en “frihetskämpe”.

Hon menar att hon som i egenskap av företagare står upp för euron och mer så kallad frihandel, som hon anser att EU bidrar med. Hon vill också hjälpa den överstatliga unionen genomföra den så kallade gröna omställningen.

Se också: Timbro: EU gör Europa fattigare

Corazza Bildt ställer sig också bakom utvidgningen av EU, och förespråkar nya underutvecklade medlemsländer såsom Ukraina, Moldavien, och länder på Västbalkan som Bosnien och Montenegro.
“För att öka vår motståndskraft måste EU växa”, konstaterar hon.

Anna Maria Corazza Bildt var Europaparlamentariker för Moderaterna mellan 2009 och 2019.

Hög konkurrens om enda L-mandatet
Personer i Liberalernas partistyrelse har tidigare uttryckt en önskan för Fredrik Reinfeldts integrationsminister Erik Ullenhag (L) att ta över partiets enda Europaparlamentarikerplats. Samtidigt har den nuvarande ledamoten Karin Karlsbro meddelat att hon vill fortsätta representera Liberalerna i EU.

Det är också osannolikt att partiet, som krympt i varje EU-val sedan 2014, kommer vinna ett till mandat i valet 2024, vilket innebär att Corazza Bildt har en rejäl uppförsbacke till Europaparlamentet.

Senaste från Nyhetsbyrån