Gå till innehåll

Biden: det är invandrare som bränner koranen i Sverige

Foto: CNN/SVT

USA:s president Joe Biden säger i en intervju med CNN att det är invandrare i Sverige som bränner koranen, och inte svenskar, framgår i ett klipp som visades på SVT:s Rapport.

Biden menar bland annat att detta sätter press på Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som fortsatt nekar Sverige inträde i Nato på grund av att kritik av islam tillåts i Sverige. Vad den amerikanske presidenten emellertid menar med detta är oklart.

De två uppmärksammade personerna som bränt koranen hittills i Sverige har mycket riktigt helt eller delvis utländsk bakgrund. Rasmus Paludan är halvsvensk, med en dansk mor och en svensk far, medan Salwan Momika har bakgrund i Irak.

Det kan dock komma att bli mer mångfald inom koranskändarverksamheten i Sverige. Tidigare i veckan uppmärksammades det att två personer har ansökt om tillstånd att få hålla demonstrationer där koraner ska brännas, på olika håll i landet. En av dem är Lucas Ljungkvist, som kommer att hålla sin aktion den 12 juli i Helsingborg, uttryckligen för att förhindra Sveriges inträde i Nato. Den andra personen som ansökte är hittills anonym, men ska vara en 50-årig islamkritisk kristen kvinna, som uppger sig vilja bränna en koran i Stockholm “för fred på jorden”.

Inget Nato-medlemskap för Ukraina medan kriget pågår
Joe Biden säger också i intervjun att Ukrainas krig med Ryssland måste få ett slut innan Ukraina kan gå med i Nato. Tidigare har bland annat Polens premiärminister sagt att Ukrainas inträde i alliansen medan kriget pågår är både önskvärt och fullt möjligt. Enligt Joe Biden skulle dock detta leda till att hela Nato dras in i ett krig mot Ryssland.

Senaste från Nyhetsbyrån