Gå till innehåll

Dansk politiker: Vi vill ha “det svenska tillståndet”

Foto: Getty Images

“Hjälp oss, kära broderfolk: Be er regering att sätta press på vår att överge sina planer. Precis som vi brukar göra när regimer i andra länder inskränker sina medborgares rättigheter”. Det skriver den danska politikern Henrik Dahl, utrikespolitisk talesperson för det högerliberala partiet Liberal Alliance, i en debattartikel i Expressen. Han avundas att Sverige avstått från att införa hädelselagar för att skydda Koranen, vilket den danska regeringen nyligen meddelat att man ska göra, i ett försök att blidka den muslimska världen.

“Det svenska tillståndet” är ett begrepp som vanligtvis används i de övriga nordiska länderna för att beskriva bland annat Sveriges migration, kriminalitet, och politisk korrekthet. Nu menar dock Henrik Dahl att “det svenska tillståndet” har fått en positiv innebörd, när det ställs mot det danska svaret på hoten från den muslimska världen efter koranbränningarna.

“I Sverige, som har utsatts för samma påtryckningar och hot från mörkerkrafter, har er regering stolt och klokt hållit fast vid yttrandefriheten”, skriver Dahl, och vädjar efter “det svenska tillståndet” i Danmark.

Enligt Dahl är den nya lagen mot hädelse i Danmark inte folkligt förankrad, och han säger att bland annat hans parti Liberal Alliance, och oppositionen till vänster om den nuvarande så kallade mittenregeringen inte stödjer den.

“Att vi i Norden har värnat den fria debatten och inte varit rädda för hädelse handlar inte om brist på respekt för oliktänkande eller minoriteter. Tvärtom. Det är just av respekt för dem som vi tillåter yttranden som andra kan finna stötande eller blasfemiska”, skriver han, och oroas över att fler saker som står i konflikt med islam kan komma att förbjudas i framtiden.

“Det är förfärligt att det har gått så här långt. Men vi hoppas att en gemensam nordisk front kan hjälpa oss i den danska oppositionen att begrava regeringens fruktansvärda lagförslag”, avslutar den danska politikern sitt vädjande till Sverige.

Henrik Dahls parti Liberal Alliance satt mellan 2016 och 2019 i regeringen som leddes av Lars Løkke Rasmussen, som numera är Danmarks utrikesminister, och som i många avseenden varit ansiktet utåt för danska regeringen under den så kallade korankrisen.

Senaste från Nyhetsbyrån