Gå till innehåll
EU

EU:s klimatdirektiv kostar Sverige 500 miljarder – MP: “Social rättvisa”

Foto: Getty Images

EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda kräver att alla bostäder i unionen är så kallad klimatneutrala vid 2050, alltså har nått det som kallas energiklass A. Redan 2033 ska alla bostäder uppnå energiklass D, och på det hela väntas klimatkravet kosta svenska samhället många hundra miljarder kronor i form av tvångsrenoveringar.
– Det handlar dels om att vi måste ta vårt ansvar och minska vår klimatpåverkan, säger Jakop Dalunde (MP), Europaparlamentariker, i en debatt mot Charlie Weimers (SD) i
SVT Aktuellt.

Direktivet om byggnaders energiprestanda togs fram av Europeiska kommissionen i samband med att EU förklarade ett så kallat “klimatnödläge” 2019. I ett inslag i SVT-programmet konstaterar intresseorganisationen Sveriges allmännytta att kostnaden för förslaget ligger på 550 miljarder kronor, som de räknar med kommer att falla på deras medlemmar i form av höjd hyra på upp till 30 procent.

Även Villaägarna har varit skarpt kritiska till renoveringskravet, och uppskattade en kostnad på 600 miljarder kronor, något som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om.

Jakop Dalunde (MP) hänvisar till att byggindustrin står för 40 procent av energianvändningen och 30 procent av den så kallade klimatpåverkan i Europa. Men det är inte bara en fråga om klimatet, menar miljöpartisten.

– Men det handlar också om att sänka vanligt folks energikostnader. Vi har höga elpriser i Europa, och om vi bidrar till att stötta människor i renoveringen, då kan vi också sänka människors elkostnader över tid, fortsätter Dalunde. Enligt honom blir det dyrt på sikt att inte låta EU frammana de här investeringarna.

Han föreslår att EU ska “solidariskt” använda pengar från sin klimatfond och återhämtningsfonden, också kallad coronafonden, för att undvika att kostnaderna faller på fastighetsägare eller hyresgäster.

Se också: Solidariskt EU-bidrag till Italien gigantisk flopp – Svenskar betalar

SD: "Driver människor från hus och hem"
Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) tycker istället att klimatdirektivet borde skrotas.
– Ett småhus på hundra kvadrat skulle kosta en halv miljon kronor att tvångsrenovera, och det är helt enkelt orimligt, säger Weimers med hänvisning till Villaägarnas uppskattning av kostnaden. Enligt honom skulle det “driva människor från hus och hem”.

– Det kommer även leda till minimal miljönytta eftersom Sveriges fastigheter har en väldigt liten klimatbelastning, säger Weimers.
– När det gäller småhus exempelvis så släpper de ut fyra procent av vad en genomsnittsvilla på kontinenten gör. Det är sju kilo koldioxid per år jämfört med 700 kilo koldioxid per år, fortsätter han.

Charlie Weimers menar att Sverige borde undantas från EU-direktivet.
– Vi har gjort vår hemläxa. Vår befolkning ska inte straffas.

Enligt Jakop Dalunde (MP) är det dock viktigt att ändå tvinga folk att renovera sina hus, för att sänka deras elkostnader.
– Det här handlar dels om klimatet, men det handlar också om social rättvisa, solidaritet, med Europas fattigaste människor, som även finns i Sverige, säger Europaparlamentarikern.

Senaste från Nyhetsbyrån