Gå till innehåll
EU

EU vill förbjuda vitt snus – Inga undantag för Sverige

Foto: Getty Images

En hemlig rapport där nikotinpåsar fördöms som hälsovådligt har tagits fram av EU, och där ett unionstäckande förbud mot vitt snus rekommenderas. Detta avslöjar Sverigedemokraternas Europaparlamentsledamot Charlie Weimers i ett inlägg på X, som tagit del av dokumentet genom en läcka. Rapporten ska egentligen presenteras först senare i veckan.

Nu kräver Charlie Weimers (SD) att Tidöregeringen förbereder sig på att motsätta sig ett eventuellt snusförbud inom hela EU.

Tobakssnus är sedan tidigare förbjudet inom EU, men är fortsatt tillåtet i Sverige genom ett särskilt undantag. Detta undantag gäller dock inte så kallad vitt snus, som bara innehåller nikotin utan tobak, påpekar Weimers. Därför skulle ett förbud inom EU mot även vitt snus innebära att också svenskar berörs. Däremot skulle tobakssnus fortsatt vara unikt lagligt i Sverige.

Enligt Weimers har snusets utbredning i Sverige gynnat folkhälsan, och han menar nu att EU tar kål på det som gjort Sverige till ett närmast rökfritt land.

“Att EU:s snusförbud är en framgång är helt fel. Det är faktiskt snuset som gör att Sverige är det enda landet i EU som är på väg att nå FN:s mål om rökfritt samhälle (definierat som mindre än 5% rökare) vilket räddat många liv. Ett förbud mot vitt snus hade varit ett svårt slag mot försöket att utrota rökning i EU”, skriver politikern på X (före detta Twitter).

Se också: FHM struntar i regeringen – fortsätter påstå snusning lika farligt som rökning

Se också: WHO tar strid mot snus på FN-hälsokonferens – “Ideologi istället för vetenskap”

EU döljer förbudsrekommendation för industrin
Enligt snuslobbyorganisationen Pouchforum har EU-kommissionen inför en workshop i ämnet senare i veckan tagit fram två olika versioner av det nu läckta dokumentet för olika mottagare. Den version som företrädare för EU:s medlemsländer ska ta del av innehåller en skrivning som varnar för nikotinsnusets faror och rekommenderar ett förbud, medan den som näringslivet ska ta del av inte innehåller någon sådan varning. Organisationen menar att kommissionen försöker manipulera fram en linje från politikerna, utan att snusindustrin får veta det.

Också Charlie Weimers anar oråd om EU-kommissionens hantering av snusfrågan.
“Rapporten har skrivits av konsulter som jobbar för DG SANTE (EU:s hälsobyråkrater) och skrivningarna hade nog inte smugit sig in i rapporten om de inte hade stöd hos byråkraterna. Troligen är detta en testballong från byråkratin. Om förslaget faller till marken på mötet med medlemsstaterna kan byråkraterna skylla på konsulterna och om förslaget inte möter motstånd kan byråkraterna tolka det som ett tydligt stöd och arbeta vidare med ett skarpt förslag”, skriver han i sitt inlägg.

Se också: Kriminella nätverk tar över cigarettförsäljningen i EU

Senaste från Nyhetsbyrån