Gå till innehåll
EU

EU vill locka “lagliga” migranter – Lanserar program för att “matcha” med arbetsgivare

Foto: Getty Images/querbeet

Europeiska kommissionen anser att det enda sättet att lösa bristen på arbetskraft i det åldrande Europa är att bjuda in migranter, och vill nu skapa en onlineplattform där människor i hela världen kan “matchas” med en arbetsgivare i unionen. Detta rapporterar Politico, som har sett ett utkast till planen.

Att öppna fler “lagliga” vägar in i Europa för människor från Afrika och Asien är något som kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade som en lösning på migrantkrisen tidigare i höstas, och som Nyhetsbyrån rapporterade om då.

Det är bland annat svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S), känd bland annat för att vilja omfördela migranter över hela EU genom den så kallade migrationspakten, som ligger bakom den överstatliga unionens satsning på så kallad arbetskraftsinvandring.
“Det behövs folk i byggbranschen, IT, och sjukvård”, menar Johansson.

Enligt henne är ett sätt att locka så kallad utländsk kompetens i massor lika viktigt som att stoppa den omfattande okontrollerade massinvandringen till kontinenten. Johansson tror att färre afrikaner dör under farliga inbrott in i EU på Medelhavet ifall man istället erbjuder dem lagliga vägar att flytta till Europa.

Tidigare har EU-länder med formellt invandringskritiska regeringar, som i Italien och Polen, öppnat för fler så kallade lagliga arbetskraftsinvandrare. Bara Italien planerar att ge ut nästan en halv miljon arbetsvisum fram till 2025, och Polen ertappades tidigare i år i en skandal där man hade sålt polska arbetsvisum till människor från tredje världen, som sedan kunde invandra enkelt till EU. Det var dock inte i huvudsak i Polen de lagliga migranterna bosatte sig, utan i övriga länder i unionen, bland annat Sverige.

Ylva Johansson (S) belyser ännu en fördel med att importera arbetskraftsinvandrare till Europa, och det är pengarna som migranterna skickar ut ur Europa.
“65 miljarder euro i remittering går tillbaka till medel- och låginkomstländer”, betonar den svenska EU-toppen, enligt Politico.

Senaste från Nyhetsbyrån