Gå till innehåll

Farlig brottsling lyckades rymma rättspsyket – Fyra gånger

Skaraborgs sjukhus i Falköping, där man nu förbättrat rutinerna. Foto: Västra Götalandsregionen/Getty Images

En farlig psykpatient, av media kallad “hotellpyromanen”, lyckades rymma från rättspsyk i Falköping – Fyra gånger. Väl ute ska han ha dödshotat flera myndighetspersoner. Detta avslöjar Sveriges Radio.

Mannen i fråga är 28 år gammal, och dömd för bland annat mordbränder och dödshot mot poliser, åklagare, och politiker, skrev Aftonbladet i samband med den senaste rymningen, som skedde i mars 2023. Vid det tillfället ska den farlige brottslingen ha smitit ut genom en obevakad dörr i en gymnastiksal medan personalen var upptagen, och sedan hoppat på ett tåg mot Stockholm. Tågbiljetten ska han ha beställt från en dator på sjukhusområdet, enligt SR.

En mottagare av 28-åringens dödshot var Göteborgspolischefen Erik Nord, som han 2020 hotade att “spränga och döda” med en lastbil med sprängmedel, skriver Expressen. Patienten hävdade också att han tänkte spränga hela polishuset i Göteborg.

Samma hot upprepades 2021, i samband med vilket mannen också dömdes för barnpornografibrott – efter att ha laddat ner övergreppsmaterial genom sjukhusets datorer, skriver Falköpings Tidning.

Den flyktbenägne mannen dömdes ursprungligen 2019 för flera anlagda bränder på hotellet Gothia Towers i Göteborg samt i ett flerfamiljshus i förorten Biskopsgården. Det var genom detta han blev känd som “hotellpyromanen”.

Nu har Falköpings rättspsyk “ändrat sina rutiner” efter de många rymningarna, uppger enhetschefen Greger Karlsson till SR.

Enligt FT har 28-åringen i den senaste officiella riskbedömningen “låg återfallsrisk” om hans behandling på rättspsyket inte avbryts. Men det finns däremot en “betydande risk för återfall i allvarlig brottslighet” om han blir fri innan behandlingen är avslutad.

"Hotellpyromanen" befinner sig för närvarande inte på rymmen.

Se också: Mordmisstänkt somalier hade rymt från SIS-hem

Se också: Man fritogs från Migrationsverkets förvar

Se också: Ännu en rymning från Migrationsverket – Man flydde från sjukhusbesök

Senaste från Nyhetsbyrån