Gå till innehåll

Israel: Riv Gaza – Skicka araberna till Europa

Palestinier i Tyskland. Foto: Getty Images

Ett läckt dokument från det israeliska underrättelseministeriet vittnar om israeliska planer att tömma Gazaremsan på folk, och först skicka dem till läger på Sinaihalvön i Egypten. Därefter ska flera västerländska länder övertalas att ta emot dem som flyktingar, däribland EU-länderna Spanien och Grekland, rapporterar israeliska +972 Magazine. Även USA och Kanada ska kunna bli nytt värdland för de 2,2 miljoner araberna i Gaza, framgår det i det israeliska dokumentet.

Dokumentet har fått stor spridning i israelisk media, där också Times of Israel rapporterat om det. Tidningen, som är landets största, nämner dock inte planerna att skicka Gazaborna till Europa, utan det är den regeringskritiska tidningen +972 Magazine som uppmärksammat det.

Enligt +972 är det läckta dokumentet bekräftat som äkta av Israels underrättelseministerium. Dokumentet har dock inte behandlats politiskt än, utan är enligt Times of Israel endast ett “koncept”.

I tidningens engelska översättning av handlingarna nämns Spanien och Grekland jämte en rad muslimska länder som lämpliga för “mottagande och bosättning” av Gazas befolkning. Muslimska länder har sedan tidigare visat mycket motstånd för att ta emot flyktingar från Palestina, vilket kan göra att en stor del av bördan att ta hand om de fördrivna palestinierna kan falla på Europa.

Under EU:s så kallade migrationspakt kan de Gazabor som skickas till Spanien och Grekland omfördelas “solidariskt” över hela unionen, om den israeliska planen blir till verklighet.

Israels underrättelseministerium leds av Gila Gamliel från det nationalistiska regeringspartiet Likud.

Senaste från Nyhetsbyrån