Gå till innehåll

Klart: Erdoğan kräver turkiskt EU-medlemskap för svenskt Nato-inträde

Recep Tayyip Erdoğan vid ett annat framträdande. Foto: DW Documentary

President Recep Tayyip Erdoğan säger i turkisk teve att han kommer ställa krav på att processen för att Turkiet ska kunna bli medlemsland i EU ska återupptas – annars kommer han inte att släppa in Sverige i Nato. Det rapporterar Omni, med hänvisning till internationella medier.

Det var under gårdagen som Erdoğan i ett samtal med amerikanske presidenten Joe Biden hade framfört önskningar att EU-länderna som deltar på Natos toppmöte i Vilnius skulle gå i god för att Turkiet återigen är aktuellt för EU-medlemskap. Tidigare hade landets EU-process lagts på is för att landet inte uppnått de så kallade demokratiska reformerna som EU krävde.
“Först, öppna vägen till Turkiets medlemskap i EU, sen kommer vi att öppna upp för Sverige, precis som vi har gjort för Finland”, säger den turkiske presidenten i tevesändningen.

Han ska även ha förnekat att Turkiets köp av F-16-plan från USA har något med Sveriges Nato-ansökan att göra, som ofta framhållits i svensk media som ett sätt att uppmuntra fortsatta svenska försök att gå med i alliansen. Det har nämligen spekulerats att USA genom den heta stridsflygaffären kunnat övertyga Turkiet att släppa in Sverige i Nato.

Men i och med dagens besked ligger alltså samtliga av Turkiets krav, bland annat att Sverige ska förbjuda islamkritiska demonstrationer, kvar för att Sverige någonsin ska kunna bli ett Nato-land.

Senaste från Nyhetsbyrån