Gå till innehåll

“Kontroversielle” Mattias Karlsson inte välkommen på Nobels fredspris – Irans ambassadör fortsatt inbjuden

Mattias Karlsson (SD. Foto: Pelle Nilsson/Getty Images/rrodrickbeller

Ordföranden för den norska Nobelkommittén, som ansvarar för att dela ut Nobels fredspris, stoppar en inbjudan av Mattias Karlsson (SD) till prisceremonin i Oslo, enligt uppgift med förklaringen att den konservative profilen är för “kontroversiell”, rapporterar Göteborgs-Posten. Det var Karlssons kollega Asle Toje, ledamot i Nobelkommittén, som hade bjudit in SD-politikern.

“Jag och Asle känner varandra sedan tidigare och har bland annat arbetat ihop i tankesmedjan Oikos, så jag hade sett fram emot att gå. Speciellt eftersom jag brinner för ämnet och är glad över att just årets pristagare får priset”, säger Mattias Karlsson till GP. Årets mottagare av Nobels fredspris är den iranske kvinnoaktivisten Narges Mohammadi, som sitter fängslad i sitt hemland.

Ordföranden för Nobelkommittén i Oslo Berit Reiss-Andersen, som har bakgrund i norska Socialdemokraterna, stoppade enligt Asle Toje hans inbjudan av Karlsson med motiveringen att den svenske politikern är för “politiskt kontroversiell”.

“Det sistnämnda är högst intressant med tanke på att Reiss-Andersen samtidigt inte hade några problem med att bjuda in Irans ambassadör, den främsta representanten i Norge för den regim som i detta nu håller fredspristagaren Mohammadi inspärrad i fängelse och därmed hindrar henne ifrån att motta Nobelpriset”, skriver Mattias Karlsson i ett inlägg på Facebook.

När den svenska Nobelkommittén tidigare i år bestämde sig för att bjuda in ryska, vitryska, och iranska diplomater till Nobelfesten i Stockholm — ett beslut som man sedan backade från — hyllades man av sin norska motsvarighet, eftersom de hade en liknande policy att inte diskriminera deltagare.

Till GP skriver Norska Nobelkommittén att anledningen att Mattias Karlssons inbjudan stoppades var för att Nobelfestens deltagare endast kan bjuda med sig familjemedlemmar, och att Asle Toje och Mattias Karlsson inte är släkt.

Senaste från Nyhetsbyrån