Gå till innehåll

L lovar att inte avsätta Jomshof

Johan Pehrson (L) och Richard Jomshof (SD). Foto: Regeringskansliet/Riks

Liberalerna kommer inte ställa sig bakom omröstningen i justitieutskottet för att avsätta Richard Jomshof (SD) som ordförande, säger partiledaren Johan Pehrson till SvD. Han hänvisar till parlamentarisk praxis, där man respekterar hur utskotten tillsätts under hela mandatperioden.
“Det finns mängder av ordföranden och vice ordföranden i riksdagen som man kan ha synpunkter på. Företrädare med mycket problematiska uttalanden, både i bagaget och just nu”, säger han.

Liberalernas ledamot i justitieutskottet Juno Blom meddelar att hon personligen tycker att oppositionens krav på en omröstning om Jomshofs ordförandeplats är ett “partipolitiskt spel”, som hon till synes inte kommer att underhålla.

Flera tunga L-röster har tidigare kommit ut med att de vill se SD-veteranen avsättas från sitt uppdrag, däribland Anna Starbrink, och Carl B. Hamilton.

Johan Pehrson uppger däremot till SvD att han sökt SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett samtal om Jomshofs islamkritiska uttalanden, som han fortsatt anser är ett problem för att de två partierna ska kunna samarbeta.

Richard Jomshof själv har tidigare anklagat dem som vill avsätta honom för att han kritiserat islam för att “springa ärenden” åt “islamister och antidemokrater”.

Senaste från Nyhetsbyrån