Socialdemokraterna kom tidigare i veckan ut med en självkritisk rapport om partiets förda migrationspolitik, och hur den har orsakat kriminalitet, religiös extremism, samt lett till att svenska språkets ställning försvagats i Sverige. En av anledningarna att massinvandringen drevs på av partiet var en rädsla för att förknippas med Sverigedemokraterna, säger partiets kulturpolitiske talesperson Lawen Redar till Aftonbladet.
“När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt”, säger hon till tidningen.
Redar uppger att Socialdemokraternas nya hållning är att man endast kommer att förhandla med partier som accepterar att “antal har betydelse”, det vill säga att den så kallade integrationen ska hinna med alla som migrerar till Sverige.
Samtidigt utesluter hon att S samarbetar med SD, eftersom SD inte “accepterar” så kallade “internationella konventioner”.
Fortsatt invandringsvänlig S-linje i EU
I oktober röstade Europaparlamentet igenom en ändring av reglerna för Schengenområdet, där det blir svårare att upprätta inre gränskontroller. Socialdemokraternas ledamöter röstade för detta förslag både i parlamentets justitieutskott, där partiet representeras av Evin Incir (S), och vid den stora omröstningen i huvudkammaren.
Ett förslag på tillägg där migrantströmmar skulle kunna vara grund för undantag från den fria rörligheten inom EU röstades också ner av en majoritet, där Socialdemokraterna ingick.
Socialdemokraterna ställer sig också fortsatt bakom den så kallade migrationspakten, där EU ges befogenheter att “solidariskt” tvångsomfördela migranter över alla medlemsländer. EU:s kommissionär med ansvar för inrikes frågor Ylva Johansson (S) är den byråkrat som legat bakom stora delar av migrationspaktens utformande.
Den socialdemokratiske ex-ministern arbetar även för att EU ska öka sin import av så kallad utländsk kompetens från utanför EU, via en tjänst som ska matcha utlänningar med arbetsgivare i EU. Detta är något som Nyhetsbyrån rapporterat om tidigare.
“Det behövs folk i byggbranschen, IT, och sjukvård”, sa Johansson som motivering till detta projekt.
Socialdemokraterna i Europaparlamentet har avböjt att kommentera för Nyhetsbyrån vad omläggningen för partiet i migrationsfrågan på riksnivå kan innebära för hur de röstar i Europaparlamentet.