Gå till innehåll
EU

Bönder rasar mot ukrainskt EU-medlemskap: “Dödsstöt”

Foto: Getty Images/Yevhen Smyk

Tyska bondeförbundet (DBV) varnar för att ett ukrainskt medlemskap i EU, som unionens toppskikt och flera medlemsländer ställt sig positiva till, skulle innebära en dödsstöt för småskaligt jordbruk i andra medlemsländer, rapporterar Euractiv. Anledningen är bland annat att den ukrainska spannmålsproduktionen skulle slå ut alla konkurrenter.

Framtiden ser dyster ut för familjebondgårdar i EU, om Ukraina skulle bli en medlem av den så kallade inre marknaden för jordbruksprodukter, var de tyska böndernas bud.

Den genomsnittliga bondgården i Ukraina är nästan hundra gånger större än den genomsnittliga bondgården i västeuropeiska länder, vilket skulle innebära att ukrainska bönder skulle börja bli mottagare av merparten av EU:s jordbruksstöd, som delas ut till enskilda producenter på basis av areal. Ukrainas odlingsbara markyta står för en tredjedel av hela den som finns i EU, och motsvarar en yta lika stor som hela Italien.

Producenter i andra länder skulle dels gå miste om EU:s jordbruksstöd, men också behöva konkurrera med ukrainskt spannmål, som produceras billigare på grund av landets mycket bördiga jord, när den översvämmar marknaden.

“Det skulle bli undergången för familjejordbruk i Europa”, sa Tyska bondeförbundets ordförande Joachim Rukwied på en presskonferens som sammankallades för frågan.

Tidigare har Ukrainas grannländer i EU som Polen, Ungern, och Slovakien förbjudit import av ukrainskt spannmål just för att värna sina inhemska bönder.

Ukraina i EU vid 2030?
EU:s toppskikt är i allmänhet överens om att Ukraina så snart som möjligt kan och bör bli medlemmar i EU. Europeiska rådets ordförande Charles Michel har tidigare beskrivit sin uttalade ambition om ett ukrainskt inträde i unionen med start 2030. Sveriges regering hade dessförinnan meddelat att man helhjärtat stödjer Ukrainas medlemskap.

Se också: Juncker sågar Ukraina i EU: “Korrupt på alla samhällsnivåer”

Senaste från Nyhetsbyrån