Gå till innehåll

Danmark förbjuder koranbränningar – “1-0 till islamisterna”

Foto: Pelle Nilsson/Getty Images/pejft

Nu har det danska folketinget klubbat den vänsterliberala regeringens kontroversiella förbud mot skändning av heliga skrifter, som presenterades tidigare i somras, rapporterar flera medier. Svenska Socialdemokraterna hyllar den nya blasfemilagen och uppmanar Sverige att ta efter den, medan oppositionen i Danmark höll upp Sveriges nuvarande tillstånd som ett föredöme i frågan.

“Nu står det 1–0 till islamisterna. Tänk att svenskarna står fast för frihetsrättigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för våldsmännens veto”, säger nybildade Danmarkdemokraternes partiledare Inger Støjberg, enligt TT.

Även det högerliberala partiet Liberal allians röstade emot lagen. Företrädare för partiet har tidigare skrivit att han avundas “det svenska tillståndet”, där regeringen varit betydligt mer försiktig med att förbjuda kritik av islam.

Se också: Dansk politiker: Vi vill ha “det svenska tillståndet”

Socialdemokraterna i Sverige hyllar tilltaget, och menar att Danmark genom sin nya blasfemilag “löst” frågan om hotet av våldsamma muslimska reaktioner på den västerländska yttrandefriheten.
“Vi är i det läge som vi socialdemokrater varnade för efter sommaren, nu har det andra landet i vårt läge löst frågan och satt stopp för koranbränningar”, säger partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi (S), enligt Omni.

Fortsatt lagligt med HBTQ-skändning av Koranen
Blasfemilagen, som ska sätta stopp för skändningar Koranen eftersom det skadar Danmarks relation till sin stora muslimska minoritetsbefolkning samt den muslimska världen, innehåller en rad mycket specifika undantag, för att lagen inte ska förhindra vardaglig hantering av den så kallade heliga boken, eller användas för att stoppa manifestationer av vänsterliberal ideologi. Till exempel är det fortsatt tillåtet att linda in en koran i en så kallad prideflagga, medan det är förbjudet att linda in den i bacon, skriver Omni.

Man får också fortsatt slänga koraner i soptunnor — men endast om det inte görs på ett “olämpligt sätt”. En skändande handling med en koran blir dessutom endast olaglig ifall den görs offentligt och inför stor grupp, alternativt filmas och publiceras.

Regeringen i Sverige satsar istället på att genom omvägar förbjuda islamkritiska demonstrationer, genom att göra ändringar i ordningslagen som ger polisen rätt att stoppa demonstrationer som påverkar “rikets säkerhet”. Utredningen om denna lagförändring kommer bli klar i juli nästa år, skriver Expressen.

Oavsett har hittills en person dömts i Sverige för brottet hets mot folkgrupp efter en koranbränning, där han eldade en koran och därefter lämnade den brända boken utanför en moské. Att mannen filmade hela förloppet och la ut det på internet var en försvårande omständighet som ledde till att han dömdes, något som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om.

Senaste från Nyhetsbyrån