Gå till innehåll
EU

EU hotar inte ge tillbaka pengar till Sverige – På grund av minskad reduktionsplikt

Foto: Getty Images

Europakommissionen hotar att låta frysa inne Sveriges beskärda del av EU:s så kallade coronafond om landet inte bland annat återinför reduktionsplikten, rapporterar SVT. Svenska skattebetalare bidrog med 150 miljarder kronor till coronafonden, vilket från början konstaterades vara mycket mer än vad landet skulle få tillbaka.

Nu ser alltså utdelningen från den så kallade återhämtningsfonden ut att krympa ytterligare, när EU tar strid mot att Tidöregeringen aviserat en kraftig minskning av bland annat reduktionsplikten. Den ursprungliga summan Sverige skulle få ta del av var 38 miljarder kronor, av de 150 miljarderna landet betalade in.

För att Sverige ska få dra nytta av fonden, som består av totalt 700 miljarder euro, måste man uppfylla ett antal så kallade klimatpolitiska kriterier som kommissionen har satt. Under den förra regeringen var det inte en fråga om Sverige skulle leva upp till de ambitiösa överstatliga klimatmålen, men det är det alltså nu under Tidöregeringen.

Det är ännu oklart hur mycket av de 38 miljarderna som kan frysa inne, men en talesperson för kommissionen berättar för SVT att pengarna reduceras i takten 10 procent, 25 procent, och till slut 100 procent för varje ouppfyllt kriterium.

EU:s coronafond har i praktiken gått ut på att mer välfungerande ekonomier i norra Europa har fått omfördela enorma summor till det mindre välfungerande Sydeuropa. I Italien, som tog emot 200 av fondens 700 miljarder euro stora pott, gick pengarna bland annat till att finansiera ett misslyckad projekt för att klimatanpassa byggnader, som resulterade i en skuld för landet på 120 miljarder euro, som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om.

Senaste från Nyhetsbyrån