Gå till innehåll

Flera “svenskar” i Gaza flaggade av Säpo: Får inte återvända till Sverige

Foto: Säpo

Flera personer med svenskt medborgarskap som befann sig i Gaza vid krigsutbrottet den 7:e oktober ströks från listan över personer som skulle evakueras, rapporterar Svenska Dagbladet. Säpo ska ha intervenerat innan svenska UD skickade listan med personer till israeliska myndigheter. Varför Säpo flaggade personerna i fråga framgår inte.

Formellt är det UD som tagit beslutet att utelämna de flaggade personerna vid evakueringen av Gaza, men varken Säpo eller UD vill ställa upp på intervju med SvD. Det är därför också oklart om och när personerna kan resa till Sverige.

“I all konsulär verksamhet genomförs kontroller för att säkerställa att personen som efterfrågar stöd omfattas av utrikesförvaltningens konsulära uppdrag och har rätt att vistas i Sverige. I övrigt vill vi inte ge några ytterligare detaljer då det skulle kunna försvåra vårt arbete”, skriver UD till Sverige.

En av personerna som berörs är en kvinna som SvD väljer att kalla Aya, som har svenskt medborgarskap men som sedan tio år sedan bott utomlands och nu befinner sig i Gaza. Under snyftreportageliknande former beskriver hennes syster (kallad Jamila) som befinner sig i Sverige, att familjen inte har en aning om varför myndigheterna inte vill ta Aya till Sverige.

Totalt finns det ett hundratal personer med svenskt medborgarskap kvar i Gaza, skriver SvD. Över 500 personer ska ha evakuerats. Nyhetsbyrån har tidigare rapporterat om att personer i Gaza som krävt hjälp från Sverige ofta inte ens kunnat tala svenska, och haft familjemedlemmar utan anknytning till Sverige.

Se också: Gaza-”svensk” klagar på Sverige i SVT:s snyftreportage – Talar inte svenska

Se också: “Svenske” Gaza-Mohammed kräver att Sverige tar emot hans fru – Är inte medborgare

Senaste från Nyhetsbyrån