Gå till innehåll
EU

Nu vägrar även Frankrike ta emot störtvåg av migranter

Foto: Getty Images

“Det är fel att anse att migranter, bara för att de anlänt till Europa, omedelbart bör skickas vidare över hela Europa och till Frankrike”, säger den franska inrikesministern Gérald Darmanin till en fransk radiokanal, rapporterar Svenska Dagbladet. Detta efter att migrantkrisen i Italien har nått nya höjder, med över 7 000 migranter dagligen angörandes Medelhavsön Lampedusa.

Förra veckan meddelade Tyskland att de skulle sluta ta emot migranter som anländer in i EU via Italien, helt enkelt för att det var för många. Det var ett avsteg från EU:s så kallade frivilliga solidaritetsmekanism, som landet var ledande i att instifta så sent som i juni förra året. Draget var dels en reaktion på att Italien själv inte ville ta emot de tusentals afrikaner som anlände till landet dagligen, utan lät dem vandra vidare mot välfärdsländerna i norr, där det vänsterstyrda Tyskland är en populär destination.

Nu har alltså även Frankrike gjort bedömningen att omfördelade migranter inte är något de vill ha. Den franska inrikesministern betonar också att Frankrike redan tar ett “stort ansvar” när det gäller att fylla på sitt land med människor från Afrika och Mellanöstern.

Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovade förra veckan krafttag från EU i tacklingen av den mycket omfattande olagliga migrationen till EU. Där uppmanade hon bland annat medlemsländerna att ansluta sig till unionens frivilliga solidaritetsmekanism, för att fördela migranterna över Europa.

När EU:s så kallade migrationspakt slutligen utformats och blivit lag blir det olagligt för medlemsländerna att vägra omfördelningen.

Senaste från Nyhetsbyrån