Gå till innehåll

Italien outsourcar massinvandringen: Sluter migrantavtal med Albanien

Migrantbåt på Medelhavet t.v., Italiens premiärminister Giorgia Meloni t.h. Foto: BBC/Vox España

Migranter som söker sig till Italien ska bo i anläggning i Albanien medan deras asylansökan hanteras, enligt ett nytt avtal som den invandringskritiska italienska regeringen ingått. Detta är första gången ett EU-land avtalar något liknande med ett land utanför unionen, skriver Reuters.

Att låta tredje länder husera migranter som invandrar till välfärdsländerna i EU har varit en omdiskuterad lösning på migrantkrisen i Europa, där alltifrån att låta migranter söka asyl på ambassader, till att skicka dem till Rwanda har föreslagits. Nu har Italien slutit ett avtal med Albanien, som därför kommer att upplåta mark för den italienska regeringen att bygga mottagningscenter i det lilla landet på Balkan.

Italien förpliktar sig enligt protokoll att ta på sig rättegångskostnader i det fall att Albanien kan åtalas av internationella instanser för att bryta mot någon av de så kallade mänskliga rättigheterna. Tidigare har Storbritanniens försök att skicka asylsökare till Rwanda stoppats i domstol, med hänvisning till att personerna som skickas till det östafrikanska landet riskerar att utvisas till sina hemländer.

En annan punkt som ingår i avtalet är att Italien aktivt ska förespråka ett albanskt EU-inträde, när landet kan påbörja anslutningsprocessen.

Se också: Brittiskt återvandringsbidrag tveksam effekt – kriminella albaner åker tillbaka illegalt igen

De italienska migrantmottagningarna i Albanien ska kunna husera upp till 3 000 personer åt gången, och ska bemannas med italiensk personal. De planeras slå upp dörrarna våren 2024.

Italiens regering väntar sig att uppemot 36 000 migranter kommer att åka in och ur mottagningscentren på ett år, vilket påstås ha en avskräckande effekt på fortsatt migration till Italien. Samtidigt har landet enligt Reuters, liksom Sverige, svårt att utvisa obehöriga migranter till länderna de kommer ifrån.

Totalt har  145 000 människor, i huvudsak från Afrika, landstigit i Italien i år. Sedan tidigare i år har Italien tillsammans med EU ingått ett avtal med Tunisien att stoppa migranter som använder deras land som färdrutt norrut till Europa.

Se också: Italiens “fascistiska” regering vill ta in 425 000 utomeuropeiska invandrare

Senaste från Nyhetsbyrån