Gå till innehåll
EU

Kritiken: EU blir en "kommunistisk superstat" – "Dystopiskt"

Guy Verhofstadt. Foto: Europaparlamentet/Mathieu Cugnot

På tisdagen debatterade Europaparlamentet ändringen av EU:s fördrag, som unionens centralister och federalister vill skriva om för att möjliggöra fler maktförskjutningar från medlemsländerna till Bryssel och parlamentet.
– Världen har förändrats dramatiskt. Vi lever i en brutal värld, som jag kallar en värld av imperier, sa den belgiske toppliberalen Guy Verhofstadt i sitt öppningsanförande.

Enligt Verhofstadts gick till strid för att möjligheten för enskilda medlemsländer att lägga veto mot beslut i Europeiska rådet ska avskaffas, genom att införa majoritetsomröstning på alla politikområden. Mer befogenheter för EU inom militära frågor och skatteupptagning var också stora stridsfrågor.

– Vi är inte redo för den brutalare värld vi nu lever i, eller för behovet av ett större EU med 35 eller 37 medlemsländer, sa Verhofstadt i talarstolen. Enligt honom är det ett självändamål att EU ska få nya medlemsländer, och detta har använts som förevändning att samla mer makt i EU:s institutioner, för att unionen ska klara av att “integrera” länder som Ukraina och Moldavien.

Se också: Regeringen vill ha in Ukraina i EU – “Så snart som möjligt”

Verhofstadt är en topprofil inom parlamentsgruppen Renew Europe, där bland annat det EU-vänligaste svenska partiet Liberalerna ingår. Han är den så kallade federalisten eller centralisten som lett arbetet med EU:s nya fördrag, ett arbete som har kritiserats av konservativa ledamöter i Europaparlamentet.

Som ledare av arbetsgruppen motarbetade han systematiskt den konservative polske ledamoten Jacek Saryusz-Wolskis invändningar mot ökade befogenheter till EU, och ändrade röstningsmekanismer. Upplevelsen av respektlöshet mot EU-skeptiker i framtagandet av det nya fördraget ledde till slut till att den polske politikern lämnade arbetsgruppen i protest.

Se också: EU-fördrag om maktcentralisering gick igenom – Avskaffade nationella veton ett steg närmare

– Problemet med vår union är att vi reagerar för lite och för sent, för vi är paralyserade av krav på enhällighet i våra beslut, fortsatte den belgiske liberalen. Han räknade därefter upp ett antal frågor där EU varit splittrat och inte agerat enhetligt, till exempel i migrationen.

Se också: EU:s migrationspakt: utlandsbistånd och snabbare asylprocess — samt omfördelning av migranter

Vill se EU-armé och gemensam utrikesminister
Verhofstadts kollega i arbetet med fördragsändringarna, tyske Sven Simon, delade den kontroversielle belgarens ambition att EU:s politiska struktur ska utvecklas i riktningen av en stat.

– Beroende på utfallet i det nästa amerikanska valet är Europa lite mer än ett år från att förlora sitt kärnvapenparaply. Vi måste vakna, påstod kristdemokraten, åsyftandes Nato-kritiska Donald Trumps chanser att återvinna presidentposten. Simon gav sitt uttalade stöd till EU:s anspråk på militära försvarsfrågor, som ingår i fördragsändringen.

Verhofstadts partikollega Hilde Vautmans hyllade också hon entusiastiskt den föreslagna EU-armén, och en gemensam utrikesminister för hela unionen.
– Den amerikanske utrikesministern Henry Kissinger sa en gång: “Vem ringer jag om jag vill prata med Europa?” Låt oss arbeta för att skapa en riktig utrikesminister för EU. För det andra behöver vi en europeisk armé. Med tänder, dundrade Vautmans i talarstolen.

Kritiken: “Statskupp” – “Dystopisk superstat”
Den polske ledamoten som lämnade fördragsarbetet i förtid, Jacek Saryusz-Wolski från konservativa parlamentsgruppen ECR, totalsågade Verhofstadt och hans allierades vision för EU, som han jämför med en “oligarkisk hegemonisk autokrati”.

– Europa kidnappades en gång av Zeus, i grekisk mytologi. Nu pågår ännu ett försök att kapa Europa, inledde han sitt kritiska anförande.

– Nära total likvidering av enhällighet och vetorätt i 63 olika fall, vilket leder till en konstitutionell statskupp, som skapar en dystopisk superstat där medlemsländerna reduceras till provinser, kallade han toppliberalernas förslag.

Han menar också att EU i praktiken inte alls blir federalt, utan mer liknar en centraliserad organisation där de stora spelarna får bestämma allt. Detta eftersom mindre länders veton avskaffas, och de mäktigaste medlemsstaterna istället kan utnyttja sin tyngd.

Att flytta fler beslut från nationell nivå till EU-nivå innebär också att demokratin försvagas, hävdar Saryusz-Wolski, med hänvisning till att det inte finns något europeiskt “demos”.

– Vi måste försvara det kristet inspirerade Europa av nationalstater från att förvandlas till en kommunistisk superstat, sa polacken i sitt brandtal.

Senaste från Nyhetsbyrån