Gå till innehåll

Muslimska världen hyllar Danmark efter förbudet mot koranskändningar

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) t.v. Muslimska demonstranter i Storbritannien 2015 t.h. Foto: US Department of State/CBS

Den irakiska shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr hyllar Danmarks återinförande av blasfemilagar, som är ett försök att få stopp på koranskändningar i landet. Detta rapporterar den danska tidningen Kristeligt Dagblad. Även Iraks utrikesminister, samt utrikesministrarna i Kuwait och Pakistan uttrycker glädje över utvecklingen i det nordiska landet.

Muqtada al-Sadr leder den radikala al-Sadr-rörelsen, som piskade upp stämningen mot Sverige till den grad att landets ambassad i irakiska huvudstaden Bagdad stormades av en upprörd folkmassa i juni, i samband med koranbränningen utanför Stockholms moské. Nu efter det danska beskedet om att Koranen ska skyddas av lagen hoppas han kunna återuppta “meningsfull och konstruktiv dialog” med de nordiska länderna.

Den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen ska också personligen ha informerat sin motsvarighet i Kuwait om att det snart ska bli olagligt att skända Koranen i Danmark.
“Den danska regeringen är mycket medveten om frågan om koranbränning och att Danmark är angelägen om att upprätthålla vänskapliga relationer och samarbete”, ska Rasmussen ha sagt, enligt den arabiskspråkiga nyhetsbyrån Shouruk.

Kuwaits utrikesminister uppmanar nu resten av världen där det fortfarande är lagligt att demonstrera mot islam genom att skända en koran att införa liknande förbud.

Turkiska påtryckningar mot Danmark
Enligt uppgifter från den turkiska dagstidningen Hürriyet som Kristeligt Dagblad hänvisar till, så ska den danska regeringen ha uttryckt att de “skämts” över koranbränningarna i landet, i en dialog med den turkiska regeringen. Enligt tidningen är det att tolka som att den turkiska regeringen utövat inflytande på Danmark, för att se till att den islamvänliga lagen blir verklighet.

Även Pakistans utrikesministerium hyllar att Danmark viker sig.
"Vi hoppas att det steg som Danmark har tagit idag kommer att kulminera i effektiv lagstiftning för att stävja skändningen av den heliga Koranen och andra gudomliga böcker”, skriver de på sin hemsida.

Pakistan har nyligen skakats av våld riktat mot den kristna minoriteten efter att en kristen påstås ha skändat koranen. 19 kyrkor och ett hundratal kristna hem ska ha bränts ner.

Se också: Islamisk storkonferens: “inför internationell lag” för att bekämpa religiöst hat

Senaste från Nyhetsbyrån