Gå till innehåll

Storbritannien varnar för terrordåd i Sverige

Drottninggatan i Stockholm, plats för terrorattacken i april 2017. Foto: Getty Images

Storbritannien har omvärderat råden för sina medborgare som väljer att resa till Sverige, och varnar nu för att terrorattacker i landet är “mycket troliga”, rapporterar flera svenska medier. På brittiska utrikesdepartementets hemsida står att attacker kan vara hänsynslösa, och riktas speciellt mot platser där utländska turister vistas.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till SVT att det efter de ändrade reseråden till Sverige är att vänta att Säpo höjer terrorhotnivån i landet till en fyra av fem. För närvarande har nivån bedömts ligga på en trea väldigt länge, trots ett antal avvärjda attacker, och flera uppmaningar från islamiska terrororganisationer och stater att angripa Sverige för att ha tillåtit koranbränningar.

I maj arresterade två syrier i Tyskland för att ha planerat att bomba en kyrka i Sverige, och i juni publicerade Islamiska staten ett direkt hot mot svenskar på sin medieplattform. Även Iran och den till Iran knutna terrororganisationen Hizbollah har utfärdat allvarliga uttalanden om Sverige som islamfientligt.

Magnus Ranstorp noterar att den officiella skrivningen om Sverige är hårdare än den om Danmark, som också är ett land där koranbränningar har genomförts.
“Jag tror att eftersom koranbränningarna varit mer frekventa i Sverige så har Sverige nu fått mer fokus. Det är ett skarpt läge och det är aldrig bra att synas i dessa sammanhang”, säger han.

SVT skriver att andra länder, som USA, Kanada, och Nya Zeeland också numera påpekar terrorattentatsrisken i Sverige i sina reserekommendationer. Polisen i Sverige har också förberett sig på den förhöjda hotbilden genom att varna för att till exempel ha hörlurar när man vistas på offentliga platser, för att kunna vara mer vaksam. I Stockholm har poliser börjat ha automatvapen närmare till hands.

Senaste från Nyhetsbyrån